And eller flæskesteg juleaften?
Der er delte meninger, om det skal være flæskesteg, kalkun eller medister, men hvad ville en traditionel dansk juleaften være uden ænder!
Ænderne inddeles i 2 slags: svømmeænder og dykænder. I Danmark er den mest talrige andeart gråanden, som er en svømmeand, og som ofte ses i alt fra parksøer til større søer. Hannen kendes på sit grønne, metalskinnende hoved og sin grå krop, mens hunnen kendes på sin brune fjerdragt og blå vingespejl.
Danskerne foretrækker and
Gråanden er en populær fugl for jægere og er en af de arter, der årligt skydes flest af i Danmark. I Danmark udsættes en del gråænder i søer årligt til jagt. Ænder er da også den foretrukne spise for mange danskere juleaften, hvor flere millioner ænder hvert år ender på julebordet. Det har dog ikke altid været sådan. Tilbage i 1800-tallet var det gåsen, som oftest blev inviteret med til bords juleaften. Man brugte nemlig dens fjer og dun til dyner, og så kunne man passende fede dyret op henover sommeren og efteråret. Senere begyndte man at spise and i forbindelse med at velstanden steg, og folk kunne købe den velsmagende fugl på frost.