Torskegilde

Torsken er en delikat spise og for mange en tradition at have med på nytårsbordet. Dog kan Nytårsaften 2021 blive sidste gang, at torsk, fanget i de indre danske farvande, bliver serveret.

Dengang Danmark stadig var katolsk, var fisk en fastespise og kom derfor ofte på bordet op til jul, da det var en faste- og bodstid. Efter reformationen og indtoget af den fede julemad begyndte man i 1700- og 1800-tallet at spise fisk nytårsaften. Muligvis som modvægt til al den gode mad man får i december.

Torsken i Østersøen har det svært

Dansk torsk opfiskes bl.a. i Østersøen, hvor havmiljøet desværre gradvist er blevet ringere over de sidste mange år. Iltforholdene ved havbunden gør det svært at overleve for torskens byttedyr, og orme-parasitter som overføres fra sæler gør det hellere ikke nemmere for de svækkede torsk. De ringe forhold betyder, at torsken begynder at gyde ved meget mindre størrelser. Dette kan ses som en modreaktion på, at chancen for at blive stor er blevet mindre, hvilket resulterer i gennemsnitligt mindre individer. For at passe på vores torskebestande er det besluttet, at erhvervsfiskere per 2022 ikke målrettet må fange torsk i Østersøen.

Vind VILDE præmier

Skriv og vind vilde frø, så du kan få mere natur, der hvor du bor. Send en mail til Obfuscated Email med navn og adresse  - så deltager du i lodtrækningen. Du kan deltage én gang hver dag.

Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

Den gode julenyhed er, at alle kan være med til at vende tilbagegang til fremgang, og den VILDE julekalender skal bidrage til at udbrede kendskabet til, hvordan vi fra altaner og haver kan gøre Danmark VILDERE. 

Stat og kommune
Staten har afsat 888 millioner til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur til gavn for fuglene, der synger i træerne, insekterne der flyver i luften, og frøerne der kvækker ved søerne. Samtidig dyster 92 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.