Når taks redder liv!

Taks kan slå en hest ihjel, og spiser du selv noget af taksen, er det en god idé at søge læge. Men vidste du, at taks også bruges til behandling af kræft?

Taks er ét af de måske i alt tre oprindelige nåletræer i Danmark, og et hyppigt anvendt prydtræ i haver og på kirkegårde. Med sine karakteristiske lyse- og mørkegrønne nåle samt røde frø, er det også et velkendt nåletræ i Danmark. Dog er taksen i Danmark registreret som udryddelsestruet, da de kun vokser vildt i Munkebjerg Skov ved Vejle i Jylland.

Langbuer og kræftmedicin

Historisk set har taks træ været anvendt til at lave buer af, såsom de berømte engelske langbuer, samt af snedkere og andet træbaseret håndværk. I dag er den måske største anvendelsesværdi af taks dens medicinske egenskaber, der udnyttes i kræftbehandling. Takstræets bark indeholder det aktive stof taxol, som, ved korrekt produktion, anvendes til kræftbehandling. Taxol i kræftmedicin, såsom Taxotere, dræber dog både sunde celler såvel som kræftceller. Taxol er giftigt i sin rene form, hvilket ligger til grunde for udtrykket, at taks kan dræbe en hest. Taxotere er et meget anvendt kræftmedikament til behandling af særligt brystkræft.

Vind VILDE præmier

Skriv og vind vilde frø, så du kan få mere natur, der hvor du bor. Send en mail til Obfuscated Email med navn og adresse  - så deltager du i lodtrækningen. Du kan deltage én gang hver dag.

Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

Den gode julenyhed er, at alle kan være med til at vende tilbagegang til fremgang, og den VILDE julekalender skal bidrage til at udbrede kendskabet til, hvordan vi fra altaner og haver kan gøre Danmark VILDERE. 

Stat og kommune
Staten har afsat 888 millioner til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur til gavn for fuglene, der synger i træerne, insekterne der flyver i luften, og frøerne der kvækker ved søerne. Samtidig dyster 92 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.