UDSOLGT !

Hvorfor er en prydplante, som både børn og voksne kender, blevet ulovlig at købe og plante? Det er der skam en rigtigt god grund til, og det handler altså ikke om kløpulver.

Den invasive art Rosa rugosa, eller bedre kendt som hybenrose, er både kendt og elsket, men samtidig på vej til at blive ulovlig at plante i Danmark.

Hvorfor? 

Invasive arter er dyr og planter, der spredes til områder, som de ikke selv ville kunne sprede sig til, og som samtidig har en negativ effekt på den oprindelige biodiversitet. Rosa rugosa, der oprindeligt stammer fra Asien, blev indført for mere end 100 år siden som prydplante, og nydes for sin frugt og smukke blomster. Desværre har planten den egenskab, at den dominerer et område og skygger andre planter væk. Dermed forsvinder også de dyr, der er tilknyttet den oprindelige plantesammensætning. Derfor blev Rosa rugosa opført på den nationale liste over invasive arter i 2019. Dette betyder, at Rosa rugosa er omfattet af en række forbud, der træder i kraft fra d. 1. januar 2022.

Det bliver derfor ikke længere muligt at købe og sælge planten, og den må heller ikke spredes aktivt i naturen. Der findes dog stadig alternativer til Rosa rugosa, som både er ligeså flotte og smager lige så godt. 
Så is på – din hybenmarmelade er sikret. 

Skriv og vind vilde frø, så du kan få mere natur, der hvor du bor. Send en mail til Obfuscated Email med navn og adresse  - så deltager du i lodtrækningen. Du kan deltage én gang hver dag.

#dkvild

Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

Den gode julenyhed er, at alle kan være med til at vende tilbagegang til fremgang, og den VILDE julekalender skal bidrage til at udbrede kendskabet til, hvordan vi fra altaner og haver kan gøre Danmark VILDERE. 

Stat og kommune
Staten har afsat 888 millioner til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur til gavn for fuglene, der synger i træerne, insekterne der flyver i luften, og frøerne der kvækker ved søerne. Samtidig dyster 92 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.