Lær at elske den du hader

Ikke alle haveejere har et elskværdigt forhold til de gul-grønne skabninger med de mange navne. Men mælkebøtter kan meget mere end bare at være i vejen.

Det er sommer, og din ryg brokker sig, efter du for 117. gang hiver en mælkebøtte med rod op af jorden. Det samme sker for mange andre haveejere, men er det virkeligt nødvendigt? Faktisk ville det måske være bedre, hvis vi bare lod de gule blomster være. De producerer nemlig pollen og nektar, og tiltrækker på den måde et mylder af insekter. Derudover kan f.eks. også vilde harer lide at spise bladene. Sådan er planterne altså fremmende for biodiversiteten.

Kurveblomstfamilien

I virkeligheden er mælkebøtte en samlet betegnelse for flere arter, som ligner hinanden til forveksling. Fælles for dem er, at de ikke har bare én blomst, men er i kurveblomstfamilien, der som bekendt sætter mange små blomster sammen. De besøges af blandt andet bier og sommerfugle, som dermed kan bestøve planterne, men det er egentligt ikke nødvendigt, da de kan producere levedygtige frø uden bestøvning. På den måde kan man sige, at mælkebøtten bedre kan klare sig uden insekterne, end omvendt, så når vi fjerner den fra plænen, er det måske mere insekterne det går ud over end planten.

Vind VILDE præmier

Skriv og vind vilde frø, så du kan få mere natur, der hvor du bor. Send en mail til Obfuscated Email med navn og adresse  - så deltager du i lodtrækningen. Du kan deltage én gang hver dag.

Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

Den gode julenyhed er, at alle kan være med til at vende tilbagegang til fremgang, og den VILDE julekalender skal bidrage til at udbrede kendskabet til, hvordan vi fra altaner og haver kan gøre Danmark VILDERE. 

Stat og kommune
Staten har afsat 888 millioner til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur til gavn for fuglene, der synger i træerne, insekterne der flyver i luften, og frøerne der kvækker ved søerne. Samtidig dyster 92 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.