Danmarks VILDESTE plante

Man behøver ikke tage til Amazonas for at finde lianagtige planter og kolibri-lignende bestøvere. Man behøver kun lede så langt som til Danmarks helt almindelige gedeblad.

Almindelig gedeblad, som også går under navnet vild kaprifolie, er en slyngende, lianagtig busk, som ofte forekommer i alt fra dyrkede haver, til skove og krat. Almindelig gedeblad ses klatrende mellem buske og træer, hvor den altid slynger sig højre om, med uret. Busken er en af de få hjemmehørende lianagtige vedplanter i den danske natur. 

Derfor dufter gedeblad kraftigst om aftenen

Busken blomstrer fra juli til oktober, hvor dens store, lysegule til rødlige blomster bliver bestøvet af langsnablede natsværmere, som er de eneste, der kan nå ned til nektaren. De svæver foran blomsten, næsten stillestående i luften, og stikker snablen ned til bunden af kronrøret, hvor nektaren er. Blomsterne er da også tilpasset de langsnablede natsværmere, da de er næsten lugtløse om dagen og kraftigt duftende om aftenen. Almindelig gedeblad er ikke kun til gavn for de langsnablede natsværmere, da buskens mørkerøde frugter i efteråret bliver spist af fuglene, som derved hjælper til spredningen af busken.

Vind VILDE præmier

Skriv og vind vilde frø, så du kan få mere natur, der hvor du bor. Send en mail til Obfuscated Email med navn og adresse  - så deltager du i lodtrækningen. Du kan deltage én gang hver dag.

Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur.

Den gode julenyhed er, at alle kan være med til at vende tilbagegang til fremgang, og den VILDE julekalender skal bidrage til at udbrede kendskabet til, hvordan vi fra altaner og haver kan gøre Danmark VILDERE. 

Stat og kommune
Staten har afsat 888 millioner til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur til gavn for fuglene, der synger i træerne, insekterne der flyver i luften, og frøerne der kvækker ved søerne. Samtidig dyster 92 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.