Kommune-

konkurrencen

93 kommuner er klar til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE!

Miljøministeren inviterede d. 5 februar 2021 alle landets 98 kommuner til at deltage i konkurrencen om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Dysten går ud på, at kommunerne skal udvikle de bedste biodiversitetsprojekter - og kun fantasien sætter grænser.Ved tilmeldingsfristens udløb i marts 2021, var 92 kommuner tilmeldt dysten. Primo januar 2021 har de seks tilbageværende kommuner en ny chance for at tilelde sig. Læs nyheden her

På papiret er det en konkurrence. Men det er meget mere end det! Det er en mulighed for, at vi sammen kan gøre Danmark vildere. Passe bedre på vores sommerfugle og vilde blomster. Og give en mere sprudlende, kriblende og levende natur videre til vores børnebørn.

Kommunekåring

Kommunerne kommer selv med forslag til, hvordan de vil gøre deres kommune mere VILD, og kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt kåres i slutningen 2022 til Danmarks VILDESTE kommune.

Der er lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre Danmarks kommuner vildere, og der er altså ingen regler for, hvordan kommunerne skal gøre deres arealer VILDERE – så længe det er til fordel for biodiversiteten.

Det er dommerpanelet bestående af miljøminister Lea Wermelin og Biologi Morten DD Hansen der udpeger en vinder i samarbejde med en ekstern jury. Med den overvældende interesse for at deltage i konkurrencen inddrages flere jury-kræfter i arbejdet med at vurdere kommunernes mange projekter. 

Billede af miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD

Projekterne bedømmes på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og naturens egenskaber til borgerne. Kommunen kan også vælge af fokusere på noget helt andet, for at gøre deres kommune VILD.

Præmien

Vinderen vil foruden den ærefulde titel modtage en præmie til en værdi af 1 million kr. til at gennemføre et VILDT naturprojekt i kommunen. Beløbet stilles til rådighed af Den Danske Naturfond, som i samarbejde med den vindende kommune kvalificerer brugen af midlerne til et naturprojekt. Det kan være,

  • en blomsterrig eng
  • en mark, der skal blive natur
  • at genslynge det lokale vandløb
  • at skabe nye levesteder til sommerfugle og vilde planter

….. eller det kan være noget helt tredje. Læs mere om præmien her

Sendt til kommunerne

Tak for tilmeldingen til de tilmeldte kommuner
Sendt den 25. marts 2021

Grønbog til udfyldelse
Sendt til de tilmeldte kommuner startende fra den 17. marts 2021

Ministerens invitation til infomøde 15. marts 2021
Sendt den 1. marts 2021. Se infomødet her

Ministerens invitation til kommunedysten
Sendt den 5. februar 2021

Den kommunale grønbog

Den kommunale grønbog er et spørgeskema, de deltagende kommunerne skal besvare og sende retur til Obfuscated Email. Her kan kommunerne præsentere sig selv som grøn kommune, deres idéer til projekter, hvorfor de skal vinde, og hvor man kan følge med i deres vilde indsats. Kommunens besvarelse af grønbog offentliggøres her på kampagnesitet og er en måde, hvorpå kommunerne kan profilere sig til dommerpanelet og til omverdenen. 

Grønbogen er sendt til alle tilmeldte kommuner og fra og med den 14. april 2021 er de løbende blevet offentliggjort her på dkvild.dk. De kommunele grønbøger har snart mange måneder på bagen og er ikke nødvendigvis udtryk for kommunernes endelige projekter i dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Vil du følge med i kommunernes aktuelle VILDE indsatser, skal du klikke dig ind på kommunernes VILDE hjemmesider.