Bedømmelseskriterier

Sådan blev Danmarks VILDESTE kommune udvalgt

I dommerpanelets søgen efter det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, opsatte de fem kriterier, som ville udgøre et godt og VILDT naturprojekt. 

Kommunernes naturprojekterne blev dømt på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og biodiversitet til borgerne.

Kommunerne kom selv med forslag til, hvordan de ville gøre deres kommune mere VILD. Der blev altså lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre Danmarks kommuner vildere, og der var ingen regler for, hvordan kommunerne skulle gøre deres arealer VILDERE – så længe det var til fordel for biodiversiteten.


Disse retningslinjer blev kogt ned til følgende fem overordnede kriterier:

 

STORT

Projektet har stor indvirkning ift. kommunens handlemuligheder.

NYTÆNKENDE

Projektet indeholder nye måder at arbejde/samarbejde på, som gavner biodiversiteten

ENGAGERENDE

Projektet engagerer borgere og prikker til deres natursyn, så mange i højere grad giver græsslåmaskinen fri og omfavner den vilde natur og de vildeste baghaver. 

INTELLIGENT

Projektet er intelligent, kreativt og veltænkt ift. kommunens udgangspunkt.

VEDVARENDE

Projektet har et langt sigte og forsvinder ikke, når Danmarks VILDESTE kommune er fundet. Etablering af god natur tager lang tid. 

Processen med at udvælge Danmarks VILDESTE kommune

  1. Alle kommuner indsendte en Finale Grønbog til med deres bedste biodiversitets- og naturprojekt den 1. juni 2022. Finale Grønbogen er en form for indstillingsdokument, som kommunerne skulle udfylde og indsende til ministeriet i forbindelse med vurderingen af deres projekter.
  2. På baggrund af Finale Grønbogen indstillede dommerpanelet 20 kommuner med hjælp fra Miljøministeriets egne faglige kompetencer. Det blev vægtet højt, at der blev indstillet kommuner fra alle regioner.
  3. En jury gennemgik de 20 kommuner og nominerede 10 kommuner til finaleheatet Læs mere om juryen her. Miljøministeren og Morten D. D. Hansen (dommerpanelet) deltog også i voteringen. 
  4. Borgerne kunne give deres besyv med i en afstemning, hvor de kunne stemme på deres favorit-kommune blandt de 10 nominerede finalister.
  5. På baggrund af juryen, dommerpanelet og borgernes stemmer blev en endelig vinder fundet. Derudover blev der også uddelt priser inden for de fem beddømmelseskriterier. Læs om alle vinderne af konkurrencen her.