Kommuner kæmper for vild natur

Publiceret 25-02-2022

Miljøministeriet præsenterer i dag den jury, som sammen med miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD Hansen skal kåre den vildeste af landets 98 kommuner.

Billede af fem jurymedlemmer samt miljøminister Lea Wermelin

Naturen lider. En million dyre-, plante- og svampearter er i fare for at uddø. Men alle landets 98 kommuner kæmper om at vende udviklingen – og vinde konkurrencen om ’Danmarks vildeste kommune'. I mere end et år har landets kommuner været i fuld gang med at så vilde hjemmehørende frø, plante træer og aktivere alt fra lokale børnehaver til plejehjem i kampen for at få den vilde natur tilbage i Danmark.

Landets 98 kommuner er nemlig med i miljøminister Lea Wermelins kommunekonkurrence, som gik i gang i foråret 2021. Dysten går ud på at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur. Og i dag præsenteres den jury, som sammen med miljøministeren og biolog Morten DD Hansen skal udvælge vinderen.

”På overfladen er det her en konkurrence, for der er en million kroner på højkant, der er bedømmelseskriterier, en jury og endda et tv-hold, der dækker dysten fra start til slut. Men det er meget mere end det. For det handler om at hjælpe vores fælles natur og sørge for, at vores børn og børnebørn kan opleve et summende, sprudlende og vildere Danmark”, siger miljøminister Lea Wermelin.

Syv jurymedlemmer
I alt skal syv jurymedlemmer være med til at gennemgå de 98 kommuners naturprojekter og finde den ene kommune, der har gjort en ganske særlig og bemærkelsesværdig indsats for dansk natur:

 • H.P. Geil, tidligere borgmester i Haderslev Kommune.
 • Lydia Callesen, gruppeformand for 3Fs Offentlige gruppe.
 • Philip Hahn-Petersen, formand for Vild med Vilje.
 • Signe Normand, formand for Biodiversitetsrådet og professor i økoinformatik og biodiversitet og centerleder på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet
 • Sofie Graarup Jensen, repræsenterer De Unge Biodiversitetsambassadører
 • Søren Ryge Petersen, haveejer, tv-vært, journalist, forfatter og hele Danmarks kending, når det kommer til haver og naturlivet.
 • Vicky Knudsen, biolog, radiovært og naturformidler. Vicky medvirker i flere tv- og radioprogrammer med fokus på natur og biodiversitet.

Finale i efteråret
Som en del af konkurrencen har alle kommunerne oprettet en hjemmeside, hvor man kan læse mere om de mange projekter, der er sat i søen, og blive inspireret til at skabe mere vild natur. For at blive indstillet til at vinde titlen som Danmarks ”vildeste” kommune, skal kommunerne udfylde og indsende en Finale Grønbog til Miljøministeriet senest den 1. juni 2022.

Foruden den ærefulde titel som Danmarks ”vildeste” kommune får vinderen også 1 million kr. doneret af Den Danske Naturfond til et naturprojekt.

Danmarks ”vildeste” kommune kåres i efteråret 2022.

Læs mere om jurymedlemmerne og bedømmelse af Danmarks VILDESTE kommune her

FAKTA: Om kommunekonkurrencen

 • Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før: 1 mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund har miljøminister Lea Wermelin kickstartet en konkurrence om at blive ’Danmarks vildeste kommune’.
 • Miljøminister Lea Wermelin kickstartede konkurrencen i februar 2021, og konkurrencen løber frem til udgangen af 2022.
 • En jury på syv personer skal bistå dommerpanelet bestående af Miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD Hansen med at finde og kåre vinderkommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt.
 • Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ”Sammen om et VILDERE Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Yderligere oplysninger:
Kommunikationsrådgiver Lisette K. Rasmussen, Miljøministeriet, tlf.: +45 25 16 48 90, email: Obfuscated Email